zondag 22 februari 2009

Pettson en Findus


Onze jongens houden van Pettson en Findus. Ik vind ze zelf ook erg leuk.

De boeken zijn zó getekend, dat je, ook al lees je ze voor de twintigste keer, elke keer weer wat nieuws ontdekt in de mooie, bijzondere en gedetailleerde tekeningen.

(Opa) Pettson en zijn poes Findus maken in de boeken allerlei avonturen mee. Niet altijd even herkenbaar, maar wel grappig en begrijpelijk.

Voor een "prentenboek" staat er best wel wat tekst bij, maar misschien moet je het dan maar niet zien als een standaard prentenboek.

Ik zou zeggen: probeer het eens!

Sven Nordqvist

zaterdag 21 februari 2009

De bijbel voor jullie



Dit is de bijbel waar we op dit moment in lezen. Adam wil eigenlijk niets liever dan dat ik hieruit voorlees. De hele dag, als het even kan. Véél interessanter dan alle andere boeken.

Ik vind het ook leuk om uit voor te lezen. Veel dingen weet ik maar half, of weet ik niet goed te plaatsen. Nu ik het allemaal weer lees, mét wat achtergrondinformatie die ook tussen de teksten door staat en de kaartjes die in het boek staan, heb ik toch regelmatig een aha-erlebnis.

Hier staat wat meer informatie over deze bijbel.

Niet te moeilijk, niet te makkelijk (wat is dat toch leuk dat je kind(eren) ouder word(t)(en), dat je dan ook zelf meer kan genieten van de boeken die je voorleest!)

donderdag 19 februari 2009

50 Easy Party Cakes

Ik weet het, het ziet er wat raar uit dat ik nu een boek laat zien dat vól kleurstoffen en suiker zit ;o), na deze blog van afgelopen zondag. Maar hé, ik zit nog in m'n opstartfase, dus mag (?) er nu nog wel aan denken en over bloggen, maar níet eten ;o).

Het is zó'n leuk boek! Heb er al verschillende taarten uit gemaakt, althans, een poging gewaagd.

Er staan 50 verschillende (kinder)taarten in die je met cake/marsepein/rolfondant kan maken.

Elke verjaardag mogen de jongens een taart uitkiezen, die ik dan maak.

Dit is een aantal van de taarten die ik heb gemaakt. De een beter gelukt dan de ander, maar de kinderen waren er erg blij mee....





















































































Debbie Brown
112 bladzijden

woensdag 18 februari 2009

Griekse mythen


We hebben een hele tijd met enige regelmaat dit boek (helaas zijn er geen plaatjes te vinden van de Nederlandse vertaling) gereserveerd en geleend bij de bibliotheek. Inmiddels heb ik het tweedehands op de kop kunnen tikken.

Dit onderwerp spreekt Adam van alle kanten aan: het is vreemd, spannend, bijzonder getekend, een beetje bizar en je kan er véél over praten en nóg meer over nadenken. Én...je kan er zélf ook over tekenen.


Heracles in gevecht met de Hydra van Lerna (let op de details: de plooien van de mantel van Heracles en de overwonnen Leeuw van Nemea als mantel over zijn schouders)

Het boek is niet makkelijk te krijgen, alleen nog maar tweedehands. Gelukkig hebben ze bij mijn favoriete Engelse (gratis verzendende!!) Bookdepository héél veel (wel Engelstalige) boeken van Marcia Williams.

Marcia Williams
40 bladzijden

dinsdag 17 februari 2009

Zsa Zsa


Janneke Schotveld, die 'Villa Fien' schreef (daar schreef ik hier eerder over), heeft in 2008 het boek 'Zsa Zsa' geschreven. Het verhaal over een meisje dat op haar tiende verjaardag ineens met dieren kan praten. Dan krijgt ze van de dieren bij haar thuis meteen te horen dat ze niet gelukkig zijn. Zsa Zsa gaat samen met haan Hein hulp vragen aan de koningin, die in de Stad woont. Ze verwacht dat Willy, bij wie Zsa Zsa woont, wel naar de koningin zal luisteren. Maar dit gaat niet zo makkelijk als ze had gedacht.

Weer een leuk boek van Janneke Schotveld. Humor, beetje tegendraads, ingrediënten om Adam regelmatig de lachstuipen te bezorgen.

Er komt trouwens dit jaar in juli weer een nieuw boek van haar uit!

Janneke Schotveld
109 bladzijden

maandag 16 februari 2009

Gonnie en Gijsje


Deze twee lieve gansjes beleven in hun boeken kleine avonturen. Precies groot genoeg voor kleine kinderen.
Trouwens, oudere kinderen vinden de boeken ook leuk; hier thuis tenminste wel.


Grappig beschreven en erg aansprekend getekend.
Tip om kleine kinderen kado te doen!


Hier
zie je alle boeken van Gonnie & Gijsje

zondag 15 februari 2009

The Hobbit (graphic novel)


Adam is dol op fantasy-verhalen. Niet alles vinden we nog geschikt, maar "De Hobbit" en "In de Ban van de Ring" leest en luistert hij al wel.

Nadat hij het origineel een paar keer had beluisterd, herinnerde ik me ineens dat mijn grootste kleine broer vroeger een "plaatjesboek" van de Hobbit had.

Gezocht op bol en gevonden ! Dat was alleen niet de versie die ik zocht, dus via marktplaats gelukkig wel gevonden (je moet toch altijd rekening houden met je eigen nostalgische gevoelens ;o)).

Het boek wordt overal mee naartoe gesleept, het ziet er al lang niet meer zo mooi uit. Dat het in het engels is, deert niet; Adam kent het verhaal zó goed dat hij het engels zo langzamerhand ook begint te begrijpen. En de ezelsoren laten zien dat het boek zeer gewaardeerd wordt.



J.R.R. Tolkien
Illustrator David Wenzel
144 bladzijden

zaterdag 14 februari 2009

De Chinees

'De Chinees' is niet het eerste boek dat ik van Mankell heb gelezen. Ik heb ze ook (nog) niet allemaal gelezen, maar voor mij is dit boek anders dan de vorige "Mankells"; niet beperkt tot politiebureaus in en rond Zweden, maar een verhaal dat loopt van Zweden tot China, Amerika en Afrika.
En niet lukraak gekozen plaatsen, maar er wordt ook een stuk geschiedenis verteld; bijvoorbeeld wat de rol van de Chinezen is geweest in de geschiedenis van Amerika.

Ik vond het boek niet altijd even spannend, sommige korte stukjes ineens weer wel. Maar het is een boek dat mij bleef intrigeren en dat ik moeilijk vond om weg te leggen. Het is wel weer op z'n Mankells geschreven: een hoofdpersoon met de nodige relatieperikelen en een beetje somber beeld van Zweden en de mensen die er wonen.

(NBD|Biblion recensie, G.P. Schuring)
In een Zweeds gehucht wordt een gruwelijke misdaad gepleegd: bijna alle eenentwintig inwoners worden vermoord. Birgitta Roslin, rechter in Helsingborg schrikt als ze hierover leest, want ergens voelt ze verwantschap met de slachtoffers omdat haar moeder er als pleegkind heeft gewoond. Na lezing van een dagboek vermoedt ze een verband met een moordzaak in Nevada een eeuw eerder. De politie gelooft haar niet, want zij hebben een arrestant die de moorden heeft bekend en daarna zelfmoord pleegt. Dus doet ze zelfstandig onderzoek. Dit brengt haar tot in China waar ze zich een speelbal voelt van door haar niet begrepen machthebbers en waar ze wordt geconfronteerd met de nietsontziende ambities van de nieuwe supermacht. Een voor een thriller zeer ambitieus boek waarin verbijsterende verbanden blijken te liggen tussen heden en verleden en tussen gebeurtenissen op vier continenten. Mankell slaagt er als geen ander in deze verbanden geloofwaardig te maken en uiteindelijk met een plausibele oplossing te komen. Zijn personages met al hun tekortkomingen zijn een van zijn sterke kanten.


Henning Mankell
533 bladzijden

vrijdag 13 februari 2009

Villa Fien


Dit boek hebben we nu twee keer gelezen. Echt een erg leuk boek. Vooral aansprekend voor Adam omdat de kinderen niet naar school gaan, maar een vorm van thuisonderwijs krijgen.

Om de grappige eigengereidheid van de pleegmoeder en de kinderen moet Adam regelmatig erg lachen. Echt een aanrader! In het bijzonder voor thuisonderwijskinderen, maar andere kinderen zullen 'm vast ook leuk vinden.

Hier staat een recensie door een andere thuisonderwijzer, voor de nieuwsgierigen.

Janneke Schotveld
143 bladzijden

donderdag 12 februari 2009

Brug naar de hemel

Dit vervolg op De Kathedraal/Pilaren van de aarde vond ik net zo geweldig als het eerste boek. Een boek dat ik regelmatig ga herlezen.
Het verhaal speelt zich af op dezelfde plaats als in het eerste deel, in Kingsbridge, Engeland. Alleen 200 jaar later.
De verhaallijn is in bepaalde opzichten redelijk gelijk aan 'Pilaren van de aarde', de uitwerking van de karakters is ook herkenbaar, maar toch blijft het boeien.
Ik zag in een commentaar op dit boek dat het wellicht handig zou zijn om een leeftijdsadvies aan te geven; er worden nogal wat vervelende Middeleeuwse (?!) praktijken wat plastisch beschreven. Daar ben ik het wel mee eens.

Beschrijving
Brug naar de hemel is het langverwachte vervolg op het klassieke meesterwerk Pilaren van de aarde, eerder verschenen als De Kathedraal.
Ken Follett: 'Vele jaren heb ik geaarzeld voor ik begon aan Brug naar de hemel – hoewel veel lezers me om een vervolg op Pilaren van de aarde gevraagd hebben. Juist omdát zij zoveel hielden van Pilaren twijfelde ik zo. Zou ik nog een boek kunnen schrijven dat zij evenzeer zouden waarderen?
Dan de verhaallijn; wat voor een thema zou mij als schrijver, en de lezers, net zo weten te boeien als de bouw van een grootse kathedraal temidden van de armoede en onwetendheid van de middeleeuwen?
Achttien jaar na het verschijnen van Pilaren van de aarde denk ik de antwoorden op deze vragen gevonden te hebben.'
Het is 1327. Vier kinderen zijn getuige van de moord op twee mannen. Deze gebeurtenis zal hun hele leven beïnvloeden. Levens waarin voorspoed en hongersnood, oorlog en de pest, maar ook ambitie, liefde, hebzucht en wraak een grote rol spelen.
Ken Follett brengt een voorbij tijdperk tot leven: kleurrijk, hartstochtelijk, soms grandioos, soms miserabel, altijd tumultueus.
Follett werd wereldberoemd met Door het oog van de naald en heeft al zestien internationale bestsellers op zijn naam staan.

Ken Follett
1103 bladzijden

woensdag 11 februari 2009

De Kathedraal/Pilaren van de aarde



Tien jaar geleden kreeg ik 'De Kathedraal' van Ken Follett voor mijn verjaardag. In één ruk heb ik dat boek uitgelezen en later meerdere malen herlezen.
Ik vond het prachtig, meeslepend, gruwelijk soms ook. Maar al met al een boek dat ik graag aanraad.

Inmiddels is er in 2007 een nieuwe editie verschenen, onder de titel 'Pilaren van de aarde'.

Achterflap:
Een tijdloos verhaal van hartstocht en idealisme, het verhaal van mannen en vrouwen wier leven in het teken staat van een kathedraal in wording.
De plaats is Engeland in de twaalfde eeuw, een tijd van burgeroorlog, honger en godsdiensttwisten en voortdurende strijd om de troon.
En een tijd waarin menselijke aspiraties tot in de hemel reiken.
Wanneer meesterbouwer Tom met zijn hongerende gezin aanklopt bij abt Philip van het klooster van Kingsbridge, beschouwt Philip dit als een teken van de hemel.
Philip en Tom koesteren dezelfde droom: de bouw van een kathedraal van eeuwige schoonheid. De verwezenlijking van die droom zal veertig jaar vergen. Spelingen van het lot en de natuur stagneren de bouw voortdurend.
Bovendien hebben een ambitieuze bisschop, ten prooi aan goddeloze jaloezie, en een gewetenloze edelman een pact gesloten om Philip ten val te brengen. Maar idealisme is even moeilijk uit te roeien als afgunst en steen voor steen, in zweet gedrenkt, verrijst een schitterend bouwwerk dat de eeuwen zal trotseren.

Ken Follett
1005 bladzijden

dinsdag 10 februari 2009

In een land hier ver vandaan


Weer een prachtig boek van Arend van Dam en illustrator Alex de Wolf.

In 'In een land hier ver vandaan' worden 50 bijzondere plaatsen op deze wereld besproken. Er staan verhalen in over 'vroeger' zoals over Odysseus (dat was uiteraard het eerste verhaal dat wij lazen :o)), over de Maori's en over Calamity Jane en Marco Polo. Maar ook over het 'nu', over Prinses Máxima, over 'kinderdag' in Turkije, over het Wajangspel in Indonesië.

We lezen af en toe een verhaal dat Adam uitkiest. Het is extra leuk omdat er bij dit boek een poster zit, met een wereldkaart, waarop alle gebeurtenissen en plekken staan die in de verhalen worden beschreven.

De verhalen zijn niet lang. De onderwerpen worden goed besproken, maar het leuke is dat als je een onderwerp écht interessant vindt, je nog genoeg verdieping kan zoeken in andere boeken of bijvoorbeeld op internet.

Arend van Dam
Alex de Wolf
141 bladzijden
gratis poster met wereldkaart

maandag 9 februari 2009

Lang geleden....


Arend van Dam, heeft samen met illustrator Alex de Wolf, 'Lang geleden...' geschreven. In dit boek staan 50 verhalen over de geschiedenis van Nederland. Zó geschreven dat jonge(re) kinderen het makkelijk kunnen begrijpen. De illustraties vinden wij mooi en erg aansprekend.

Bij dit boek zit een losse poster met een tijdlijn erop, waarop je de gebeurtenissen terug kan vinden.

Arend van Dam
Alex de Wolf
143 bladzijden
gratis poster met tijdlijn